Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πόλη που καίγεται λουλούδι που ανθίζει

Η πόλη που ζούμε είναι το περιτύλιγμα των ονείρων του καθενός μας.
Όμορφη είναι η πόλη στα μάτια του καλλιτέχνη, όταν αντλεί έμπνευση από αυτή. Όμορφη είναι η πόλη στα μάτια του επισκέπτη, όταν θαυμάζει την ιστορία στα μνημεία της. Όμορφη είναι η πόλη στα μάτια του νέου όταν διασκεδάζει στα νυχτερινά μαγαζιά της. Όμορφη είναι η πόλη στα μάτια του ερωτευμένου όταν στεγάζει την αγάπη του.
           
Όμορφη Πόλη
 Όμορφη πόλη φωνές μουσικές
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα
Η Ξανθίππη Καραθανάση υπηρέτησε με σεμνότητα το παραδοσιακό τραγούδι και αποδεικνύει πως είναι σε θέση να τραγουδήσει και το έντεχνο πολύ καλύτερα από όλες  τις επώνυμες τραγουδίστριες του χώρου. Προτίμησε όμως να μείνει έξω από το σταρ-σύστεμ και είναι άξια σεβασμού γι’ αυτό. Εδώ απογειώνει την Όμορφη Πόλη του Μ. Θεοδωράκη:
          
Η πόλη που ζούμε είναι το περιτύλιγμα των ονείρων του καθενός μας.
Άσχημη είναι η θορυβώδης πόλη στα μάτια όποιου νοσταλγεί την ανέμελη επαρχιώτικη ζωή. Άσχημη είναι η άναρχη πόλη στα μάτια του πολεοδόμου που σχεδιάζει ανάπλαση. Άσχημη είναι η αφιλόξενη πόλη στα μάτια του αστέγου που κοιμάται στο δρόμο. Η άσχημη πόλη όμορφα καίγεται στα μάτια του επαναστατημένου, γιατί φωτίζει την αλλαγή που προσδοκά.
        
Άσχημη πόλη

Σηκώστε τα πανιά κόντρα στον καιρό,
μη φοβάστε ρε, το Ποσειδώνα έχω αδερφό
Όταν πιάνω πάτο τις δυνάμεις μου μετρώ,
αλλάζω κλίμακα, ψάξε με στο κλειδί του ντο
Άσχημη πόλη που όμορφα καίγεσαι,
Εκεί που απρόσωπα στέκεσαι
Μέχρι την άκρη του κόσμου φαίνεσαι
Βρωμάς σαν τα παιδιά σου μα δεν ντρέπεσαι

Ο Γιώργος - Άγνωστος Χειμώνας  σε συνεργασία με τους Ψυχόδραμα 07, παίζουν χιπ-χοπ και έστησαν τους στίχους τους με sample την ίδια Όμορφη Πόλη του Μ. Θεοδωράκη που ακούσαμε και παραπάνω:

Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει
Το Κίεβο ακόμα καπνίζει. Δεν ξέρω ποιος βλέπει τα λουλούδια και ποιος τις στάχτες, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ξέρω μόνο πως γύρω από μία χώρα που πτωχεύει, τα όρνεα πατάνε χαμηλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου